Menu

Wat is voedselintolerantie?

Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam, maar met een minder extreme directe uitwerking dan bij een voedselallergie het geval is (denk aan notenallergie, waarbij mensen zelfs kunnen stikken door inname van één nootje).

Voedselintoleranties hebben niet zulke extreme symptomen,  maar hebben wel grote gevolgen voor de algemene gezondheid. Naast lichamelijke klachten kan voedselintolerantie ook bijdragen aan gedragsstoornissen, psychische klachten. Zie ook “klachten bij intolerantie” voor verschillende ziektebeelden die hun oorsprong kunnen vinden in voedselintolerantie.

Kinderen reageren vaak op intoleranties door gedragsverandering, en volwassenen via (voor de medische wetenschap) vaak onbegrijpelijke ziektebeelden.

Waarom testen op voedings-intolerantie bij Keep in Control?

In Europa heeft maar liefst ca. 45% van alle volwassenen een intolerantie voor één of meerdere ‘gewone’ voedingsmiddelen zoals melk, tarwe, gist of eieren.

Maar liefst ca. 60% van alle kinderen heeft een voedselintolerantie! De reactie op voedselintolerantie bij kinderen is over het algemeen anders dan bij volwassenen.

Dit komt grotendeels door onze historische achtergrond en heeft vaak een directe relatie met onder andere nieuwe ontwikkelingen in massa-productie, groei- en bestrijdingsmiddelen, genetische manipulatie, kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen (e-nummers) en de import van niet-inheemse voedingsmiddelen. Aanpassing aan nieuwe soorten voeding kan wel tot 4 generaties duren!

Maar ook kan intolerantie aan voedingsmiddelen genetisch zijn bepaald. Je kunt er in deze gevallen dus zelf niets aan doen dat je het hebt, maar waar je wel aan kunt werken is dat je weet waar jouw lichaam intolerant aan is.

Wat kunnen wij voor je doen?

Wij kunnen mogelijk de antwoorden geven naar waar je al lang naar op zoek bent. Door het doen van een voedselintolerantietest kunnen we je begeleiden naar een nieuwe levensstijl.

Vanuit onze praktijk in Rotterdam helpen we je graag!


Voedselallergie of voedselintolerantie?

Naar schatting heeft slechts 4% van alle volwassenen een echte voedingsallergie. Bekende vormen van allergie zijn bijvoorbeeld noten en schelpdieren allergie. Bij een allergie merk je direct een lichamelijke reactie: jeuk, rode ogen, uitslag, zware ademhaling etc. Allergische reacties kunnen zelfs zo heftig zijn dat bij inname directe medische hulp noodzakelijk is.

Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam, maar met een minder extreme uitwerking. De effecten van intolerantie zijn weliswaar minder extreem, maar kunnen grote gevolgen hebben voor je algemene gezondheid. De effecten van intolerantie worden dan ook steeds sterker, omdat het lichaam steeds sterker op de intolerante stoffen gaat reageren.

Vaak heeft een intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen meerdere uitwerkingen. Een voorbeeld hiervan is iemand die licht astmatisch is, eczeem heeft en vaak hoofdpijn heeft. Maar al te vaak worden deze symptomen niet met elkaar in verband gebracht, waardoor de “patiënt” zijn leven lang rondloopt met een inhaler, zalf en pillen tegen de hoofdpijn.

Lichamelijke klachten

Voedselintolerantie kan lichamelijke klachten veroorzaken.

Fysieke symptomen van voedselintolerantie zijn zeer gevarieerd en kunnen in combinatie met elkaar optreden. Enkele voorbeelden van fysieke symptomen zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Diarree of te harde ontlasting
 • Eczeem of overmatige huidirritatie
 • Oververmoeidheid

Gedragsstoornissen

Intensief onderzoek heeft uitgewezen dat er een duidelijke relatie bestaat tussen voedselintolerantie en gedrag. 5 van de 10 kinderen hebben in meer of mindere mate last van uitwerking van het gedrag. Helaas krijgen kinderen al heel snel een stempel opgeplakt, voorbeeld hiervan zijn hypersensitiviteit, ADHD of autisme.

Ca. 30% van de volwassenen heeft last van voedselintolerantie gerelateerde symptomen waaronder vermoeidheid, vertraagde denkprocessen, prikkelbaarheid, agitatie, agressief gedrag, nervositeit, angst en depressie.


Psychische klachten

Voedselintolerantie kan een grote invloed hebben op het gevoel.

Uit onderzoek is gebleken dan ca. 30% van de volwassenen last heeft van voedselintolerantie gerelateerde symptomen. Deze symptomen zijn onder meer vermoeidheid, vertraagde denkprocessen, prikkelbaarheid, agitatie, agressief gedrag, nervositeit, angst en depressie.

Milde symptomen kunnen, als ze te lang aanhouden, zorgen voor een ongerust gevoel en bestaande klachten verergeren. Deze klachten kunnen bijdragen aan het “niet lekker in je vel zitten” of andere negatieve gevoelens.

Mogelijk klachten

 • Migraine of hoofdpijn
 • Chronische vermoeidheid
 • Huidproblemen (eczeem, psoriasis, acne)
 • Depressie en stemmingswisselingen
 • PDS of buikpijn
 • Fibromyalgie
 • Agressie of driftbuien
 • Astma
 • Lage weerstand
 • Overgangsklachten
 • ADHD
 • Bedplassen
 • Stress en irritatie

Bovenstaande lijst is zeker niet compleet. Iedereen mens is anders en reageert dan ook anders wanneer men voedselintolerantie heeft.

bedplassen

Informatie over de test

Allereerst maakt u een afspraak bij Keep in Control.

Tijdens het consult nemen wij een paar druppeltjes bloed af d.m.v. een vingerprik. De bloeddruppeltjes uit uw vinger worden direct met een speciaal daarvoor ontworpen apparaat getest op voedselintoleranties.

Binnen 30 minuten is de uitslag bekend en bent u getest op 57 verschillende voedingsmiddelen. De test is 100% veilig en betrouwbaar en 99,9% zekerheid over het resultaat.

Maak snel een afspraak!


Prijs: € 149,-