Menu

Bloedzuigertherapie

Wat doen BLOEDZUIGERS?

In de geneeskunde wordt al eeuwen gebruik gemaakt van medicinale bloedzuigers. Tegenwoordig wordt bloedzuigertherapie (Hirudo therapie) nog steeds ingezet om mensen beter te maken of klachten te verminderen.

keep in control logo

Hirudo Therapie

In de geneeskunde wordt al eeuwen gebruikt gemaakt van bloedzuigers. Vroeger werd het dier met duizenden tegelijk geimporteerd door ziekenhuizen en waren ze zelfs verkrijgbaar bij de apotheek. Tegenwoordig wordt bloedzuigertherapie nog steeds ingezet. De moderne term voor deze medische behandeling is hirudotherapie, naar de wetenschappelijke naam voor het diertje: de Hirudo Medicinalis. Voor de bloedzuigertherapie gebruikt men de medicinale bloedzuiger. De therapie wordt met succes ingezet voor verschillende aandoeningen:

 • Artrose, artritis, reuma, versleten gewrichten
 • Fibromyalgie, jicht, whiplash
 • Acute en chronische gewrichtsklachten aan: knie,elleboog, schouder, pols, vingers, heup, nek, e.d.
 • Lage rugpijn, pijnlijk stuitje, ischias,
 • Huidproblemen ( psoriasis/eczeem/gordelroos)
 • Carpaal tunnelsyndroom, tennis- en golfarm, frozen shoulder, slijmbeursontstekingen
 • Langdurig blauwe plekken, verstuikingen
 • Middenoor ontstekingen, loopoor, tinnitus(oorsuizen)
 • Aangezichtspijn, kaakproblemen
 • Migraine, chronische hoofdpijn, cluster hoofdpijn
 • Dupuytren ( koetsiersziekte)

Ook ernstige gewrichtsklachten bij artrose, kunnen behandeld worden met bloedzuiger therapie.

keep in control

Medicinale Bloedzuiger

Toen er nog geen medicijnen bestonden, werd de bloedzuiger gebruikt bij veel ziekten en kwalen. Zo zou de bloedzuiger al enkele eeuwen voor Christus in China, Griekenland en Rome gebruikt zijn op mensen. Bloedzuigers werden op het lichaam aangebracht, waar ze zich vervolgens vol zogen met bloed. Dit was een gangbare manier om bloed te onttrekken uit het lichaam. Het onttrekken van bloed uit het lichaam , ook wel aderlaten genoemd, werd gezien als remedie tegen vele ziekten, kwalen en koorts en was een populaire medische behandeling. Men dacht op deze manier ‘slecht’ bloed te verwijderen, waarbij het ‘goede‘ bloed in het lichaam bleef. Aderlaten door middel van de bloedzuiger kwam in de achttiende en negentiende eeuw veel voor. Het was een veilig en steriel alternatief voor aderlaten, door middel van een mes – iets wat voor die tijd nog werd gedaan en vaak infectie gevaar met zich meebracht!

Wonderlijk Speeksel

Het positieve effect van bloedzuigertherapie, hoe we dat vandaag de dag nog kennen, heeft echter niets te maken met aderlaten. Het gaat juist om de stofjes die de bloedzuiger in ons lichaam achterlaat. Bloedzuiger speeksel bevat immers ontstekingsremmende stoffen, bovendien werkt het speeksel ook pijnstillend, de bloedzuigers zijn net kleine Apotheekjes! Het speeksel van de bloedzuiger zorgt ervoor dat de patient geen pijn heeft van de beet. De stof Hirudine remt de bloedstolling zodat de bloedzuiger zich langer kan voeden. De Universiteit in Lausanne onderzocht deze stof en toonde aan dat die ook gewrichtsontstekingen tegengaat, dit heeft vooral mooie effecten bij de knie.

Verhoging Levenskwaliteit

Naast knie artrose zijn er ook verbluffende resultaten bij de handen, met name de duim (rhiz artrose). Deze aandoening komt veel bij vrouwen boven de vijftig jaar voor. Ook bij deze hand/vinger gewrichten zijn bloedzuigers zeer effectief. Bloedzuiger therapie kan medicijn gebruik verminderen of zelfs onnodig maken. Uit de praktijk blijkt, dat na twee behandelingen, al vaak goed resultaat is, bij artrose patienten. De meest voorkomende bijwerkingen van de behandeling zijn jeuk en een rode plek, deze onschuldige bijwerkingen verdwijnen na enkele dagen vanzelf.

De Behandeling

Een plek die wordt behandeld met bloedzuiger therapie wordt alleen gereinigd met water, er mag absoluut geen bodylotion of geurstoffen zijn aangebracht op de huid. Wanneer dat wel het geval is dan bijt de bloedzuiger zich niet vast, daarbij is een goede doorbloeding van de huid ook van belang. De bloedzuiger wordt vervolgens op de plek aangebracht en neemt het bloed. Eenmaal vastgebeten laat de bloedzuiger na twintig tot zestig minuten vanzelf los. Hoe dichter de medicinale bloedzuiger bij het gewricht kan komen, hoe groter het effect is. Bloedzuigertherapie is geschikt voor de meeste mensen, echter wanneer men anti-stollings middelen gebruikt wordt afgeraden deze behandeling te ondergaan!

Tegenwoordig zijn er speciale bloedzuiger kwekerijen die Medicinale Bloedzuigers leveren.Deze kwekerijen zorgen ervoor dat de bloedzuigers voldoen aan een hoge hygienische standaard.

Omdat de bloedzuiger vanaf 2005 een medicinaal product is, valt hij onder de Europese geneesmiddelenwet. Volgens deze wet mogen medische producten in aanraking met menselijk bloed niet nogmaals gebruikt worden. Bloedzuigers die worden gebruikt voor bloedzuiger therapie worden gezien als een medisch product en mogen dus ook maar eenmalig worden gebruikt! Na de behandeling wordt de bloedzuiger na medisch gebruik in een winterslaap gebracht, dit gebeurt door ze te plaatsen in een koelkast.Eenmaal in deze natuurlijk winterslaap, worden ze geplaatst in een vriezer, waardoor zij pijnloos overlijden…….

Vergoeding

Bloedzuiger therapie is een natuurgeneeskundige behandeling en wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar. Een aanvullende verzekering vergoed vaak een gedeelte van een behandeling!


Bel ons en maak een afspraak


keep in control logo

Marja Kruis

Marja Kruis is een erkende Hirudo therapeut bij Keep in Control.


Keep in Control kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor informatie op deze pagina. De voorwaarden van elke individuele zorgverzekeraar zijn tevens onverminderd van toepassing. Voor actuele informatie raadpleeg altijd uw polis van de eigen zorgverzekering.